Persbericht solo tentoonstelling 'Mysteries van het veen' Museum Veenendaal | Dioni ten Busschen
23319
post-template-default,single,single-post,postid-23319,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Persbericht solo tentoonstelling ‘Mysteries van het veen’ Museum Veenendaal

Mysteries van het veen
Dioni ten Busschen

       23 september 2022  t/m 14 januari 2023

 

De veengronden verbergen eeuwen aan mysteries. Vanaf de prehistorie tot na de Middeleeuwen voelden mensen ontzag voor de veengronden. Hier huisden namelijk de goden en geesten die men maar beter gunstig kon stemmen. De voorwerpen en lichamen die eeuwen later gevonden werden tijdens de turfwinning zijn daar ook niet per toeval terecht gekomen, maar zijn ritueel geofferd.

Niet alleen veengronden / moerassen verbergen mysteries maar ook het veen als materiaal bevat veel bijzondere eigenschappen. Zo kan één cel van het veenmos tot wel 20 keer zijn eigen volume aan water opnemen, is het in gedroogde vorm / turf brandbaar en geeft het meer warmte af dan hout. Je kan er actieve kool van maken die goed is voor medicijnen / Norit en filters voor de zuivering van lucht en water. Kunstenares Dioni ten Busschen maakt van dit veen kunst en gebruikt het om wanden mee te stuken.

Dioni ten Busschen werkt sinds 1982 als beeldend kunstenaar en is gespecialiseerd in portretten en schilderijen in opdracht. Sinds 2010 is Dioni gefascineerd door het materiaal veen /turf en de natuur in de veengronden. Het beheersen van deze veen-substantie is voor haar een uitdaging. Nog nooit eerder is veen op deze manier gebruikt. Zo maakt Dioni sculpturen, schilderijen, aquarellen, objecten, meubels en wandbekleding van dit materiaal. De natuurlijke omgeving van het veen inspireert de keuze van haar onderwerpen. Tevens heeft Dioni een vaste tentoonstelling in de Peatart Gallery, Kerkstraat 76 in Amsterdam.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.